Érase una vegada: L'Asturies llabradora y rural

La Güerta

Frutos de la güerta

Una pequena güerta dientro de la finca na que s'atopa'l molín, dexa averar a como yera'l güertu del que disponíen una gran mayoría de les cases rurales d'Asturies.

Munchos de los güertos asitiaos nes vegues o'l monte, les cuenques mineres y los barrios periféricos de les ciudaes sumieron y pollo tantu les variedaes de granes y de plantes como les formes y trabayos de los cultivos resulten desconocíos pa les persones más nueves cola consiguiente perda de la cultura agrícola.

Esa forma tradicional y respetuoso de trabayar la tierra pal llogru d'alimentos preséntase como un modelu de desenvolvimientu sostenible frente al modelu impuestu poles empreses multinacionales de producción agrícola cada vegada más intensiva nel usu de fertilizantes y agru tóxicos qu'envelena y esquilma el suelu y produz alimentos insalubres, al empar qu'emprobez les condiciones de vida de el llabradores.

Trátase, a última hora, de dar a conocer un pequenu güertu ecolóxicu nun intentu d'aproximamientu a la educación ambiental.

Dependiendo de la dómina de la visita, vamos poder reparar plantes como: Arbeyos, maíz, berces, ayos, puerros, cebolles, tomates, pataques.

El Colmenar

Foto del colmenar

L'apicultura ye la ciencia que s'ocupa de la cría de les abeyes. L'orixe etimolóxicu d'esti términu, procede del llatín Apis (abeya) y cultura (cultivu). Nel nuesu colmenar sígense práctiques de l'apicultura ecolóxica.

El cuidu y los tratamientos de les abeyes llevar a cabu con métodos que garanticen l'ausencia de pesticidas y otros contaminantes nos productos llograos: miel, polen, auria real, cera. Con ello pretendemos ser coherentes col nuesu compromisu en defensa del mediu ambiente y de una alimentación saludable.

Anque para munchos les abeyes son solamente unos pequenos insectos que faen una duce melaza, el miel, y que pueden acarretar molesties coles sos picadures, ye bien interesante conocer la so organización pa la vida en comunidá y la so collaboración nuna de les funciones esenciales de la vida natural: la polinización. La so desapaición, por tanto, acarreta un seriu problema nel caltenimientu de los ecosistemes.

Na visita pueden reparase los nuesos truébanos y a prudente alloña la entrada y salida de les abeyes y, dientro del horru, ver y tocar los preseos necesarios pal so manexu y los setos de cera nos que les abeyes depositaron miel, bárabos y cría o polen.

L'Horru

Foto del nuesu horru

L'horru foi una construcción auxiliar indispensable na vida llabradora del norte d'España utilizáu principalmente como tenada.

L'horru ye hestoria, patrimoniu históricu, artísticu y etnográficu qu'ufierta datos p'afondar na conocencia d'esta tierra y les sos xentes al traviés de los sieglos, pero ye tamién una construcción viva; una arquitectura nel sieglu XXI que sigue alzándose pa satisfaer necesidaes varies.(Pág. Web horru.com).

El nuesu horru, formando parte de la casería o quintana, con una antigüedá ensin concretar, presenta formes bien primitives, con pegoyos de madera. Nel añu 2006, foi restauráu – ensin subvención, nin ayuda pública - pa sustituyir la cubrición, dos de los pegollos y esaniciáronse les construcciones destinaes a silos de yerba que tenía debaxo.

Na visita procúrase ilustrar a los alumnos sobre la so construcción y el nome de les distintes pieces pa darréu pasar unos momentos nel so interior percibiendo'l so espaciu y conociendo los usos a los que tradicionalmente destinóse.

Presenta la singularidá de ser accesible pa persones en siella de ruedes, al tar sustituyida la tradicional subidoria o escalera, por una rampla de madera.

El Prau

Foto vaques nel nuesu prau

Na escritura de propiedá de la casería esta finca apaez col nome de "Fontán", quiciabes porque dientro del mesmu aprucía d'antiguo un manantial que sumió cola actividá minera. Tratar d'una terraza fluvial ente la fastera o monte de castañales y carbayos y el calce del ríu. Hasta la década de 1960, parte de la finca destinar a llantadera de maíz y a güertu de pataques. Darréu al disponer d'una presa de regadío aprovechar pa la siega hasta trés y cuatro veces al añu con gadaña pa forraxe en verde que se ensilaba, y nos meses finales del añu pa campera de les vaques de la casería.

En del prau podemos estremar distintes variedaes de frutales cultivaos: Pumares, perales, figares, una pescal, piescales, zrezal, guindal y marmiellu.